• 🚀 Paylaştıkça ve Davet Ettikçe Kazan!
    Forumumuzda konu açarak, mesaj yazarak ve arkadaşlarınızı davet ederek gelir elde edebilirsiniz.
    ✨ Hemen Üye Ol & Kazanmaya Başla

En Çok Şikayet Edilen Ürünler Açıklandı: Ev Elektroniği Şikayetleri Yükselişte

5.00 Oylama
1 Değerlendirme

En Çok Şikayet Edilen Ürünler Açıklandı: Ev Elektroniği Şikayetleri Yükselişte

3 88
Reklam Açıklaması

Administrator
Ticaret puanı: 0 / 0 / 0
En Çok Şikayet Edilen Ürünler Açıklandı.png

Ticaret Bakanlığı, 2026 yılının ilk 6 ayına ilişkin Tüketici Hakem Heyeti başvuru verilerini paylaştı. Açıklanan verilere göre yılın ilk yarısında 481 bin 613 başvuru yapılırken, 455 bin 500 başvuru karara bağlandı. Başvuruların toplam parasal değeri ise yaklaşık 8,5 milyar TL olarak açıklandı.

Başvuruların büyük bölümü ayıplı mal ve hizmetlerden oluştu

Tüketici hakem heyetlerine yapılan başvuruların:

• %35'i ayıplı mal
  • %29'u ayıplı hizmet şikayetlerinden oluştu.
Bu iki kategori, toplam başvuruların büyük çoğunluğunu oluşturdu.

Beyaz eşya ve ev elektroniği şikayetleri dikkat çekti

2026'nın ilk 6 ayında Dayanıklı Tüketim Malları ve Ev Elektroniği kategorisi, şikayetlerde önemli bir artış göstererek ikinci sıraya yükseldi. Bu kategori, 2025 yılında ilk 5 içerisinde yer almıyordu.

En çok şikayet edilen ürün grupları:

• Ayakkabı, kıyafet ve tekstil ürünleri: %18
  • Dayanıklı tüketim malları ve ev elektroniği: %15,13
  • İletişim abonelikleri: %6,26
  • E-ticaret alışverişleri: %5,38
  • Kredi kartları: %5,37
  • Sağlık hizmetleri: %3,92

En fazla başvuru yapılan sektörler

• Perakende Ticaret: %51,74
  • Finansal Hizmetler: %10,27
  • Abonelik Hizmetleri: %9

Başvuruların %76,7'si e-Devlet üzerinden yapıldı

Tüketici Hakem Heyeti başvurularının her 10 başvurudan yaklaşık 8'i e-Devlet üzerinden gerçekleştirildi.

186 bin TL'ye kadar olan ürün ve hizmet uyuşmazlıklarında, dava açmadan e-Devlet'teki Tüketici Hakem Heyetlerine Başvuru hizmeti kullanılarak başvuru yapılabiliyor. Bu yöntem, tüketicilerin haklarını daha hızlı ve kolay şekilde aramalarına olanak sağlıyor.

Moderator
Moderator
Bir ayakkabı aldım e ticaret sitelerinden birinin üzerinden. Çok ciddi koku yaptı ki ayağım hiçbir zaman kokmadı benim. Ayakkabının kendi kokuyor. Şikayet oluşturdum. Ayakkabıyı inceleme için göndermemi istedi en ticaret sitesi. Göndermemi istediği satıcı firma. Satıcı firma sözde 20 küsür gün boyunca inceledi ve üretim kaynaklı hata olmadığına karar verdi. Tüketici hakem heyetine başvurdum. Heyet direk incelemeyi firmanın yapması nedeniyle kararı bozdu ve e ticaret sitesinin sadece aracılık görevi olmadığına karar verdi.

Komedi bir süreçti. Adana malını geri gönderiyorum senin malın ayıplı diye adamın keyfine kalmış durum. Muhattap zaten yok.

Oldukça dikkat çekici veriler paylaşılmış. Özellikle ayıplı mal ve hizmet başvurularının bu kadar yüksek olması, tüketicilerin alışveriş yaparken daha dikkatli olması gerektiğini gösteriyor. E-Devlet üzerinden kolay başvuru yapılabilmesi ise hak arama sürecini önemli ölçüde kolaylaştıran bir gelişme olmuş.

Moderator
Moderator
Ekleme olarak yanlış bilinen bir şeyi paylaşayım; tüketici hakem den kazanmanız bazen sorun yaratabilir. Tüketici mahkemeleri itirazlarda yetkili ve hem uğraşı hem de kaybederseniz dava masrafları vs.

Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kayıtlı üye ve 1 misafir)