• 🚀 Paylaştıkça ve Davet Ettikçe Kazan!
    Forumumuzda konu açarak, mesaj yazarak ve arkadaşlarınızı davet ederek gelir elde edebilirsiniz.
    ✨ Hemen Üye Ol & Kazanmaya Başla

Kısa Sap Bağlama Akort Ayarları Nasıl Yapılır? (Adım Adım Rehber)

Kısa Sap Bağlama Akort Ayarları Nasıl Yapılır? (Adım Adım Rehber)

1 1,356
Reklam Açıklaması

sıradan birisi
Ticaret puanı: 1 / 0 / 0
Kısa Sap bağlama akort etme yöntemleri, bağlama akor cihazı ve mobil uygulama ayarları, kelepçe (kapo) kullanımı ve kopmayan teller için akort tüyoları.

Bağlama çalmaya yeni başlayanların da, uzun süredir bu enstrümana gönül verenlerin de en çok zorlandığı konulardan biri akor (akort) ayarlarıdır. Enstrümanın ahşap yapısı; odadaki nemden, sıcaklık değişimlerinden, tellerin eskimesinden ve hatta çalma yoğunluğunuzdan bile doğrudan etkilenir. Akordu kaçmış bir bağlama ile egzersiz yapmak, bir süre sonra kulağınızın yanlış seslere alışmasına ve enstrümandan soğumanıza neden olabilir.

Kısa sap bağlamada akort yaparken amaç, teller arasındaki frekans dengesini doğru kurmak ve icra edeceğiniz esere uygun "Karar Sesini" bulmaktır. Bu makalemizde, kısa sap bağlamanın tel yapısını, evrensel nota harflerini, dijital tuner (akort cihazı) ve mobil uygulamalarla adım adım nasıl sorunsuz akort yapacağınızı tüm detaylarıyla ele alacağız.

1. Kısa Sap Bağlamada Tel Grupları ve Mantığı​

Akort işlemine geçmeden önce, kısa sap bağlamanın üzerindeki 7 telin hangi gruplara ayrıldığını ve mantığını bilmemiz gerekir. Kısa sap bağlamada teller yukarıdan aşağıya doğru üç ana grup halinde kümelenir:

• Alt Tel Grubu (3 Adet Tel): En altta yer alan bu grupta iki adet ince çelik tel ve bir adet ince sırmalı (bam) tel bulunur. Bağlamada ana melodiler çoğunlukla bu gruptan çalınır.
  • Orta Tel Grubu (2 Adet Tel): Ortada yer alan bu grupta iki adet ince çelik tel bulunur. Genellikle armoni desteği ve ritim vuruşlarında kullanılır.
  • Üst Tel Grubu (2 Adet Tel): En üstte yer alan bu grupta ise bir adet ince çelik tel ve bir adet kalın sırmalı (bam) tel yer alır. Dem sesleri ve bas sesler buradan elde edilir.

2. Kısa Sap Bağlama Akort Düzeni (Şeması)​

Kısa sap bağlamanın geleneksel akort düzenine halk arasında "Çöğür Düzeni" veya "Bağlama Düzeni" denir. Bu düzende tellerin birbiriyle olan ses ilişkisi sabittir.

Dijital akort cihazlarında veya mobil uygulamalarda notalar Türkçe (Do, Re, Mi...) olarak değil, evrensel batı müziği harfleriyle (A, B, C...) gösterilir. Akort yaparken kafanızın karışmaması için bu harfleri ezbere bilmeniz gerekir:

• A: La
  • B: Si
  • C: Do
  • D: Re
  • E: Mi
  • F: Fa
  • G: Sol
Kısa sap bağlama düzeninde, en alt tel grubunun boş sesi RE (D) olarak kabul edildiğinde, standart akort şeması şu şekilde şekillenir:

1. Alt Teller: RE (D)
  2. Orta Teller: SOL (G)
  3. Üst Teller: LA (A)
Önemli Not: Yukarıdaki şema teller arasındaki "oranı" gösterir. Ancak piyasadaki standart bir kısa sap bağlamanın boyu (tekne boyutu), telleri doğrudan orijinal RE-SOL-LA frekansına kadar çekmeye yetmeyebilir. Teller çok gerilirse kopabilir. Bu yüzden bağlamacılar genellikle enstrümanı daha pes bir frekansa çekip, kelepçe (kapo) yardımıyla sesi dikleştirirler.

3. En Çok Tercih Edilen "Do Karar" Akort Ayarı​

Türkiye’deki kısa sap bağlamaların %80’i fiziksel yapıları gereği "Do Karar" sesine akort edilir. Yani en alt tel grubunu piyano veya cihazdaki "RE" sesine değil, daha yumuşak olan "DO" sesine çekeriz. Teller arasındaki oran bozulmadığı için çalma pozisyonunuz asla değişmez.

Do Karar (C) Akort Harf Ayarları:

• Alt Teller: DO (C)
  • Orta Teller: FA (F)
  • Üst Teller: SOL (G)
Cihazınızı veya telefon uygulamanızı açtığınızda; alt tellere vurduğunuzda C, orta tellere vurduğunuzda F, üst tellere vurduğunuzda ise G harfini görene kadar burguları çevirmelisiniz.

4. Adım Adım Dijital Cihaz veya Uygulama ile Akort Yapma​

İster mandallı bir akort cihazı (tuner) kullanın, ister telefonunuza indirdiğiniz bir uygulamayı (örneğin GuitarTuna, DaTuner veya Saz Tuner), akort yaparken şu adımları sırasıyla izleyin:

Adım 1: Ortamı Sessizleştirin​

Eğer mikrofondan ses alan bir telefon uygulaması kullanıyorsanız, odadaki televizyon, vantilatör veya konuşma sesleri cihazın kafasını karıştırabilir. Tamamen sessiz bir odaya geçin.

Adım 2: Alt Tellerden Başlayın​

En alttaki 3 teli tek tek akort edeceğiz. En alt gruptaki ilk çelik tele mızrapla vurun. Cihazdaki harfe bakın.

• Eğer hedefimiz Do Karar ise ekranda C harfini görmelisiniz.
  • Eğer ekrandaki ibre sol taraftaysa ses pestir, burguyu kendinize doğru yavaşça sıkarak teli gerin.
  • Eğer ibre sağ taraftaysa ses diktir, burguyu hafifçe gevşetin. İbre tam ortada yeşil yanana kadar milimetrik hareketlerle ayarlayın.
  • Aynı gruptaki diğer çelik teli ve sırmalı bam telini de tam olarak aynı C sesine ayarlayın.

Adım 3: Orta ve Üst Telleri Ayarlayın​

Orta gruptaki 2 teli tek tek mızrapla tınlatarak ekranda F (Fa) sesini bulana kadar burguları çevirin. Son olarak en üst gruptaki ince çelik ve kalın bam telini sırayla tınlatarak ekranda G (Sol) sesini yakalayın.

5. Tel Kopmasını Önlemek ve Kusursuz Akort İçin Tüyolar​

• Burguları Birden Döndürmeyin: Bağlama telleri çok ince ve hassastır. Burguyu aniden yarım tur çevirmek telin anında kopmasına neden olur. Her zaman milimetrik, gözle neredeyse görülmeyecek küçük hareketlerle burguyu döndürün.
  • Burgu Macunu veya Pudra Kullanın: Burgularınız çok kaçırıyorsa (akort kendiliğinden gevşiyorsa) burguyu yuvasından çıkarıp biraz tebeşir tozu veya pudra sürebilirsiniz. Eğer burgu çok sıkışıyor ve dönmüyorsa kuru sabun sürerek rahat dönmesini sağlayabilirsiniz.
  • Aşağıdan Yukarıya Doğru Akort Edin: Bir teli akort ederken önce teli hedef sesin biraz altına (pesine) gevşetip, ardından sıkarak hedef sese ulaşmak akordun çok daha kalıcı ve stabil olmasını sağlar.

sıradan birisi
Ticaret puanı: 1 / 0 / 0
Arkadaşlar, forumumuzda dijital dünyayı, SEO projelerini ve teknolojiyi konuşuyoruz ama mesai bitip bilgisayar başından kalktığımızda ruhu dinlendirmenin en güzel yolu duvardaki bağlamayı eline almaktır. Kısa sap bağlamaya yeni başlayan dostlardan en çok aldığımız soru "Hocam akort yaparken tel kopuyor, ne yapmalıyım?" oluyor. İşin sırrı acele etmemekte ve kulağınızı eğtmekte saklı. İlk zamanlar dijital uygulamalardaki yeşil ışığa bağımlı olsanız da, zamanla alt tele mızrabı vurduğunuzda orta ve üst telin vermesi gereken o armonik uyumu kulağınızla hissetmeye başlayacaksınız. Benim tavsiyem, bağlamanızı çok fazla zorlamamak adına her zaman Do Karar (C-F-G) düzeninde kullanmanızdır. Ses size pes gelirse, klavyeye bir kelepçe (kapo) takarak sesi istediğiniz dikliğe zaten getirebilirsiniz. Sizin akort ederken kullandığınız favori mobil uygulama hangisi? Yaşadığınız burgu sorunlarını aşağıda paylaşın, birlikte çözelim!
Bağlama ve Türk Halk Müziği kategoriniz için hazırlanan bu özgün, rehber niteliğindeki makale; enstrümana yeni başlayan kullanıcıların sitenizi bir başucu kaynağı olarak görmesini sağlayacaktır. İçeriğe eklemek istediğiniz farklı bir karar sesi (örneğin Re Karar veya Si Karar) ya da yöresel bir düzen var mı?

Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kayıtlı üye ve 1 misafir)